Parohia mixtă româno-elenă Brăila Arhiepiscopia Dunării de Jos Biserica Greacă Brăila

În zilele de joi şi vineri din Săptămâna Luminată, zeci de mii de credincioşi brăileni şi gălăţeni, dar şi din ţară sau străinătate, s-au îndreptat în pelerinaj către biserica cu hramul „Buna Vestire“ din municipiul Brăila, pentru a lua parte la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii şi pentru a se împărtăşi din apa sfinţită izvorâtă din izvorul aflat sub Sfântul Altar, care se deschide o dată pe an, la acest mare praznic închinat Maicii Domnului din Săptămâna Luminată.

În anul 1863, în timpul lucrărilor de punere a temeliei bisericii, unul dintre ctitori a avut un vis, ce a avut ca rezultat descoperirea unui izvor natural, cu proprietăţi vindecătoare de ziua Izvorului Tămăduirii. A fost considerat ca semn divin, izvorul închizându-se într-o fântână, iar deasupra construindu-se Sfântul Altar. Izvorul se gaseşte la o adâncime de 15 metri şi este vindecător doar de ziua Izvorului Tămăduirii, când agheasma ţâşneşte şi suprafaţa apei fântânii ajunge la doi metri. Numai în această zi preoţii deschid fîntâna şi mulţi bolnavi vin din toată ţara să primească agheasma având nădejdea şi credinţa că se vor vindeca.

La începutul lunii iulie, Biserica Buna Vestire din Brăila, cunoscută tuturor sub denumirea de Biserica Greacă, a fost încadrată de către Ministerul Culturii în categoria monumentelor istorice de la grupa B la grupa A •clasificarea acestui monument într-o grupă superioară va ajuta la obţinerea unor finanţări la nivel guvernamental, dar pentru aceasta urmează să se deruleze un proiect, spre a se vedea exact despre ce investiţii este vorba

Prin Ordinul 2.487, din 1 iulie 2015, emis de Ministerul Culturii din România, Biserica Buna Vestire din Brăila, recunoscută ca Biserica Greacă, a trecut de la grupa de monument istoric de grupa B, de importanţă locală, la grupa A, de importanţă naţională şi universală. După Biserica Sfinţii Arhangheli, din Piaţa Traian, Biserica de la Măxineni şi Casa monahală de la Măxineni, Biserica Greacă a devenit astfel cel de al patrulea monument încadrat la categoria A, aspect care, după importanţa istorică, va ajuta şi la obţinerea unor finanţări de nivel guvernamental.

După o analiză atentă, de evaluare a clădirii din punct de vedere cultural, dar şi conform expertizei tehnice, din care reiese că această clădire este în risc structural şi impune emergenţa aplicării unor măsuri tehnice de intervenţie pentru asigurarea stabilităţii, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a avizat favorabil documentaţia întocmită de prof. dr. arh. Sergiu Nistor, în calitate de expert şi a hotărât clasarea Bisericii Greceşti în grupa monumentelor istorice de interes naţional şi universal.